Pigg på Mörk Choklad

Läste det i en av mina träningstidningar.image330
Så nu har jag köpt 86% choklad och ska äta 15g 3ggr om dagen...
Testar allt

En daglig dos mörk choklad kan minska symtomen för dem som drabbats av kroniskt trötthetssyndrom, enligt brittiska forskare
Patienter i en pilotstudie kände sig mindre trötta om de åt mörk choklad med hög kakaohalt än om de åt vit choklad som färgats mörk. Forskarna vid Hull York Medical School säger till radio- och tv-bolaget BBC att de är överraskade över resultatet, men tror att mörk choklad kan ha en effekt på signalsubstansen serotonin som finns i hjärnan.

Forskningsledaren professor Steve Atkin fick idén till studien sedan en patient berättat att hon kände sig mycket bättre sedan hon bytt sin vanliga mjölkchoklad mot choklad med högre kakaohalt. Han beslöt sig för att undersöka hur andra patienter skulle reagera och gjorde ett försök på tio personer med kroniskt trötthetssyndrom. De fick i två månader en daglig dos på 45 gram mörk choklad eller vit choklad som färgats mörk. Patienterna fick sedan en chokladfri månad innan de bytte till den andra typen.

De som åt mörk choklad kände sig märkbart piggare och uppgav att de blev tröttare igen när de slutade med den mörka chokladen. Steve Atkin säger att han blev överraskad av det entydiga resultatet.

- Även om det var en liten studie så kunde två patienter börja jobba igen efter ett halvårs sjukskrivning.

Han förklarar att mörk choklad är rik på polyfenoler, som har kopplats till hälsoeffekter som sänkt blodtryck.

- Polyfenoler verkar också kunna höja nivån av serotonin i hjärnan, vilket har kopplats till kroniskt trötthetssyndrom och det kan vara en mekanism.

Även om mer forskning behövs så tar inga patienter skada av att äta små mängder mörk choklad, påpekar han. Ingen av patienterna i hans studie gick upp i vikt.

Kommentarer
Postat av: Junitjej

Choklad är så himla gôtt!

2008-01-29 @ 20:14:16
URL: http://junitjej.blogg.se

Skriv nått skoj:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0