Fel på Binjurarna

Pratade nyss med min doktor, tog upp alla mina symtom.image383
Och han ska skicka en lapp med massa prover jag ska ta, bla på binjurarna som han sa det kunde va fel på.
Binjurarna tänkte ja... jaha
Men så hittade jag detta på nätet

Utarbetad
Utmattad
Utbränd



En sammanfattning av det som i dagligt tal kallas för utbrändhet, stress m.m. är följande: under stress utlöser hjärnan hormoner för att våra binjurar ska producera stresshormoner, detta gör att vi kan öka takten och hinna med mer. Pågår stressen för länge får vi en rundgång av stresshormoner som mattar ut binjurarna och hjärnan och vi blir trötta och får fysiska problem.

Utmattning och utbrändhet är idag vanliga och omdiskuterade begrepp som beskriver vad som händer oss när vi lever under stress en längre tid.
Här försöker jag reda ut begreppen kring varför och vad det är för skillnad på att vara utarbetad,utmattad och utbränd.
När vi har mycket att göra och har det väldigt stressigt eller om kraven är höga omkring oss eller inom oss och även om vi har ett förhöjt tempo i många år, utan extrem stress, så börjar hjärnan utsöndra en signalsubstans som heter corticotropin (CRH). Det talar om för en körtel i hjärnan, som heter hypofysen, att börja skicka signaler (ACTH) till några andra körtlar som heter binjurarna (2st). Binjurarna är de körtlar i vår kropp som producerar stresshormoner. Det finns tre stresshormoner: Adrenalin,noradrenalin, kortisol (Hydrocortison). De tre utsöndras i blodet och vi kan lägga in en växel till och öka tempot. Adrenalin gör att vi kan hålla många bollar i luften och tycka att det är jättekul att ha koll på många saker samtidigt. Noradrenalinet spänner musklerna och håller alla sinnena på helspänn. Kortisolets uppgift är att stänga av, både fysiskt och psykiskt, så att vi inte märker hur stressigt vi har det. Det är urgamla överlevnadsinstinkter som heter "fly eller fäkta" som ska träda in i farliga hotfulla situationer och som fick oss att överleva till den art vi är idag.
Det finns också ett hormon i binjurarna som ska dämpa dessa effekter när de pågått för länge som heter DHEA (dihydroepiandrosteron).

När man levt under stress en tid kan man bli utarbetad. Kortisol ska helst inte vara högt i mer än fyra timmar. Därför är det viktigt att ta raster och inte "arbetsluncher". Fortsätter vi utan raster med ständigt kortisol i blodet börjar kroppen snart bli utmattad. Det kan bli svårt att varva ner när man är ledig. Sen blir man mer och mer utmattad. Alltid trött, kommer inte upp på morgonen. Det blir svårt att prioritera vad som är viktigt. Till sist kan man bli utbränd. Ett sjukdomstillstånd som inte är det samma som att vara utarbetad eller utmattad. Hjärnan har gått in ett stresstillstånd som hämmar neurotransmittorer i hjärnan. Man kan också kalla det hjärnstress. Läkarna kallar det nu mer för utmattningsdepression.

Vad är det som sker?
Kedjan av stresshormoner blir den s k HPA-axeln som står för Hypothalamus-hypofysen-binjurar. Det blir hormonmässigt: Corticotropin - ACTH - Kortisol, Adrenalin, Noradrenalin - ( DHEA)
När stresshormonet kortisol är riktigt högt i blodet läser hjärnan av det och ska sluta producera corticotropin, så vi ska sluta producera stresshormoner.
Om man inte förändrar den situation som man är i kan man få ett överslag av corticotropin. Det fortsätter att komma signaler till hypofysen och binjurarna. Det gör att vi får en rundgång av stresshormoner (enligt ovan) i kroppen. När corticotropinet inte upphör och kortisolet alltid är högt hämmas förmågan att bilda DHEA. Snart hämmas olika neurotransmittorer i hjärnan (serotonin, dopamin och oxytocin).- utbränd eller s k utmattningsdepression. Det är ju egentligen ingen depression men eftersom neurotransmittorerna sjunker blir man deprimerad.

Tröttheten ....
Går det inte så långt eller om vi får stopp på det i tid kommer inte detta att ske.Det här är skillnaden mellan att vara utarbetad, utmattad och utbränd. Kroppen signalerar, men vi är inte vana att lyssna och de höga kortisoldoserna i blodet gör det svårt att känna. En massa problem börjar uppstå som du kan uppmärksamma:
Dålig REM-sömn.
Dålig REM-sömn innebär att även fast man kanske sover hela nätterna kommer man inte ner tillräckligt djupt och känner sig inte ordentligt utvilad. Med det börjar också bli svårt att sova en hel natt.
Får det pågå länge påverkas sköldkörteln och vi får fel på ämnesomsättningen. Många går lätt upp i vikt utan att förändra matvanorna, men många magrar också kraftigt. Det kan slå åt bägge hållen.

Depression.
Neurotransmittorer i hjärnan som gör att vi mår bra sjunker - serotonin, dopamin och oxytocin. Därför skriver läkare ut Prozac och Fontexliknande preparat för att höja serotoninet.

Man kan få ökat blodtryck med risk för hjärtattack eller stroke.
Det är alltså väldigt allvarliga följder som kan bli om man ignorerar signalerna. Flera människor per år dör i något man heter "Karoshi" total kroppslig kollaps eller plötslig vuxendöd p g a att stressen gått så långt att allt bara plötsligt stannar.

Ett av de vanligaste symtomen är att man har ont i kroppen.
Noradrenalin gör att musklerna spänner sig så man blir alert och aktiv. Hela nervsystemet är på högspänning. Käkarna börjar bli spända, muskelspänningarna ökar och man tror lätt att man belastar konstigt, sitter fel,eller sover fel. Då börjar många träna för att få bort spänningarna, fast att träna i det här läget egentligen bara ökar spänningarna och träningen tröttar ut dig ännu mer. Den här sortens spänning går inte att träna bort.
Vi har ju lärt oss att bara man tränar blir allt bra, men i detta läget finns det mycket mer väsentliga saker för att tillfriskna än att öka kraven och den fysiska belastningen.


Kognitiva besvär.
Vid utbrändhet får man så kallade kognitiva besvär. Det betyder att hjärnan får svårt att utföra de mest enkla saker. Man får svårt att komma ihåg saker, svårt att ta in information. Man får svårt att fokusera och koncentrera sig. Det blir svårt att ta de mest enkla beslut, omöjligt att prioritera och hjärnan får mycket svårt att hantera situationer som innehåller mycket information. Man förstår inte vad som sägs, ser inte hela bilden. och man blir väldigt lätt trött av för mycket intryck.


Psykiskt sjuk?
Många av oss går omkring och känner igen några eller alla de här symtomen. "Folk kommer alla tro att jag är psykiskt svag och klarar inte av mitt arbete, fast jag tycker det är roligt" kan vara en vanlig tanke. Det här är först och främst en fysisk åkomma, med depression som följd, som kan få väldigt skadliga effekter om man inte hanterar det i tid. Man kan få många fysiska fel och det kan ta flera år innan hjärnan återhämtat sig från de kognitiva besvären.
Psykiska besvär börjar uppkomma när "reptilhjärnan" har varit i "fly eller fäkta" situation för länge. Adrenalin är ångestframkallande och serotonin, dopamin och oxytocin hämmande (neuropeptider i hjärnan som gör att vi mår bra och är motsatsen till "fly eller fäkta" instinkterna), som glöms bort i den allmänna diskussionen, förutom serotonin, så efter en tid kan du börja må psykiskt dåligt, men det är sällan den anledningen bara.
Många som råkar ut för det här, personer med höga prestationskrav och kontrollbehov .


Detta va nog det längsta inlägget jag gjort men oj, där finns ju nästan alla mina besvär..............


Kommentarer
Postat av: Louise

Söt blogg du har! :)

2008-02-29 @ 08:22:03
URL: http://rosaochfluff.blogg.se/
Postat av: semhar

hej
jag har drabats av den här sjukdomen allså att jag har för högtkorticol i kroppen. läkaren har upptäkt att jag har en knöl eller som de kalade en good örta i hypofsen som snarat ska opreras bortt. men min fråga är kommer det att försvina de utsag som jag har fåt i kroppen?

2008-04-04 @ 04:57:47

Skriv nått skoj:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0